czwartek, 20 listopada 2008

Zupa - krem z brokułów

Przyznam szczerze, że od paru dni chodziły za mną brokuły. Nie chciałam ich jeść w sposób tradycyjny czyli gotowanych na parze. Miałam ochotę na coś innego. Kupiłam brokuły i szukałam. I wreszcie znalazłam przepis na zupę - krem z brokułów, opublikowany na Wielkim Żarciu przez nutellę. Przepis, kiedyś już przeze mnie wypróbowany, ale tym razem uwieczniony.

Składniki:

450 g brokułów (różyczek samych)

100 g kremowego serka topionego

1 cebula

4 niewielkie ziemniaki

100 g śmietany

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

500 ml bulionu drobiowego

sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy na maśle. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z różyczkami brokuła do bulionu. Dodajemy do tego cebulę wraz z czosnkiem, po czym gotujemy w bulionie do osiągnięcia miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy ser topiony i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Całość miksujemy, dodajemy śmietanę, a nastepnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W moim przypadku została dodana śmietana 18% do zup i ser topiony cheddar.

czwartek, 13 listopada 2008

Muffinki karmelowe z orzechami



Korzystając z okazji, że dostałam ostatnio całą torbę pełną orzechów włoskich postanowiłam przyłączyć się do obchodzenia Orzechowego Tygodnia. Szukałam czegoś, co by mnie zainteresowało i znalazłam przepis na Muffinki karmelowe z orzechami autorstwa Pauliny, a umieszczony na forum cincin przez Kamilę.

Składniki:

140 ml mleka
160 g cukru
240 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
2 jajka
120 g miękkiego masła
70 g orzechów włoskich
szczypta soli
cukier puder

Podgrzewamy mleko. Połowę cukru karmelizujemy na patelni na brązowo, po czym dodajemy do niego gorące, ale nie wrzące mleko. Mieszamy, aż karmel całkowicie rozpuści się w gorącym mleku. Odstawiamy do schłodzenia. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy. Dodajemy jajka i masło w drobnych kawałkach. Miksujemy całość, po czym dodajemy mleko z karmelem oraz drobno posiekane orzechy, mieszamy. Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

sobota, 1 listopada 2008

Dynia zapiekana pod beszamelem

W ramach Festiwalu Dyni postamowiłam wykorzystać ten znaleziony przepis, który od początku wydawał się smaczny, a okazał się rewelacyjny. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" E.Aszkiewicz, a zamieszczam go dopiero dzisiaj z braku czasu. Oto dynia zapiekana pod beszamelem:

Składniki:

1 kg miąższu z dyni

1/3 szklanki rosołu

3/4 szklanki tartego sera

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 szklanka mleka

3 łyżki śmietany

sok z cytryny

sól, biały pieprz

Miąższ dyni kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy ją rosołem. Na maśle zesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu wciąż mieszając. Kiedy sos zgęstnieje łączymy go z śmietaną, sokiem z cytryny, trzema łyżkami tartego żółtego sera i doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącym sosem zalewamy dynię, posypujemy całość pozostałym tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20-25 minut.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...